Search This Blog

Friday, November 25, 2022

ZLOSLUT Retrospektiva

 

Srpski blek metal bend Zloslut je objavio 24. Novembra 2022. godine na svim društvenim mrežama da zvanično prestaju sa radom nakon 12 godina postojanja. Kako bi odali čast i zahvalili im se na sjajnoj muzici u ovih proteklih 12 godina, odlučili smo da im posvetimu jednu kratku retrospektivu njihovog rada i time ispratimo bend. Zloslut je originalno oformljen kao jednočlani bend 2010. godine u Beogradu, od strane Stefana Šućurovića, koji je predstavljao sebe pod tri različita pseudonima (Hunter, Utvara i Agnarion) u svakoj eri benda. 

Muzika benda Zloslut je predstavljena sa demom „Abyss of Eternal Deception“, koji je objavljen na kaseti u 66 primeraka kao samoizdanje 6. Oktobra 2011. godine. 


Ubrzo nakon toga, objavili su EP pod nazivom „Pustoš i prevare izgubljenih du​ša“ 10. Januara 2012. godine preko izdavačke kuće Silent Scream Records (2010 – 2013), kojom su rukovodili Agnarion i Šejtan. Tokom 2012. godine, pored Agnariona bi se pronašli razni live/session članovi koji su upotpunili postavu Zlosluta za njihove nastupe i pogurali ovaj bend na domaćoj sceni. 


Svako kome se dopao njihov dosadašnji rad, verujem da su strpljivo čekali dok bend nije objavio njihov prvi full-length album „Zloslutni horizont - Donosilac prokletstva, o​č​aja i smrti“. Album je objavljen 1. Oktobra 2013. godine pod Agnarionovom drugom izdavačkom kućom Dark Chants Productions (2013 – 2016). 
Sa debi albumom se dalje nastavila priča u razvijanju njihovog mizantropičnog i nihilističkog zvuka, koji nije bio daleko do muzičkog sazrevanja po čemu će ih mnogi kasnije smatrati kultom na domaćoj sceni. 

Posle 2 godine, dobijamo tzv. „magnum opus“ benda Zloslut, njihov drugi full-length album „U transu sa nepoznatim siluetama“. Album je objavljen 15. Novembra 2015. godine, izdat preko dve izdavačke kuće, Dark Chants Productions i Winterblast Halls. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da je ovaj album ključni faktor koji je definisao zvuk Zlosluta i dosta doprineo da se muzički poguraju kroz godine njihovog postojanja, pri čemu verovatno i dan danas mnogima ovo ostaje njihov omiljeni album benda. 


Od 2016. godine, bend napokon dobija svoju punu postavu, koju čine Inomatanas na bass gitari, Yersinestis na drugoj gitari i Nav na bubnjevima. Posle 2 godine otkako je ova postava aktivna, bend napokon počinje sa snimanjem njihovog trećeg full-length albuma “Sahar“. Album je snimljen u tri različita studija, Svesnost, Hybreed, i MARK studio. Proces snimanja je bio završen u Avgustu/Septembru 2018. godine, a mix/master u Oktobru iste godine. Uprkos tome što je Nav naveden u postavi albuma kao bubnjar benda, bubnjeve na albumu je odsvirao Blastum. 


5. Februara 2019. godine, Zloslut je objavio njihov treći i poslednji full-length album Sahar pod izdavačkom kućom Morbid Chapel Records. Album je posvećen Ani Sambol, pokojnoj umetnici zadužena za omot albuma, koja je nažalost preminula od tumora 7. Jula 2018. godine. Posle dužeg vremena kako su za većinu izdanja radili pesme na srpskom jeziku, za album Sahar su prešli da rade pesme na engleskom jeziku, i dosadašnja tematika ništavila je upotpunjena sa temom o spiritualnosti, filozofiji i okultizmu. Po mom mišljenju ova tranzicija nikako ne škodi reputaciji Zlosluta i smatram da je nova tematika lep dodatak na njihov temelj mizantropije i ništavila. Što se tiče albuma Sahar, iako nije spektakularan ili premoćan kao njegov prethodnik, smatram da je jedan solidan i iskren rad koji sasvim dobro okončava poglavlje benda. 

Zaista je velika šteta što je Zloslut prestao sa radom posle skoro 4 godine otkako su objavili Sahar i još veća šteta je što nisam imao priliku da ih vidim uživo, ali iza sebe su ostavili mnogo toga i mnogi njihovi ljubitelji će ih beskrajno pamtiti zbog velikog doprinosa domaćoj blek metal sceni. Neki će možda reći da je veoma kratko trajala cela priča sa bendom Zloslut, ali sa time se ne bih složio, jer sa obzirom koliko je čitava domaća metal scena jedna velika samodestruktivna komora gde bendovi dolaze i odlaze, čudo je da ijedan bend na ovoj sceni opstane makar 10 godina. Voleo bih za kraj da se zahvalim bendu Zloslut na sjajnoj muzici, sa kojom su u proteklih 12 godina njihovog postojanja osvojili srca mnogih blek metal fanova širom sveta i održali plamen koji je goreo dugo pre nego što se iznenada ugasio. Veliko vam hvala i živeli!

Autor teksta-Profane Penetrator
Facebook
Bandcamp

No comments:

Post a Comment