Search This Blog

Thursday, November 24, 2022

Ljuska – Thanatanamnesis Recenzija

                                  Album: Thanatanamnesis

                                                              Godina: 2022 

                                                       Izdavač: Vargheist Records

                                                              Država: Srbija 


U ovoj godini među domaćim black metal izdanjima, došao je red na novi album srpskog projekta Ljuska, pod imenom Thanatanamnesis. Album je objavljen 30. Aprila 2022. godine pod američkom izdavačkom kućom Vargheist Records, na CD-u i digitalno. Na albumu se nalazi ukupno 7 pesama koje su snimljene, miksovane i masterovane u Vox Umbra i Ambis studiu. Nakon strpljivog čekanja Ljuskinog novog izdanja otkako je objavljen poslednji singl Dreadful Grace u 2020. godini, sad dolazi pitanje, da li je ovo izdanje vredelo čekati? Za početak bih rekao da se čuje i vidi da je uloženo dosta truda što se tiče produkcije, zvuk sasvim dobro paše za ovakve kompozicije i smatram da je dobro osmišljen koncept koji te iste pesme diktiraju, pogotovo što je naziv albuma sačinjen od dve reči, thanatos (smrt) i anamnesis (sećanje). 


Što se samih pesama tiče, nakon par slušanja, iskreno ne bih znao kako da sročim utiske. Rekao bih da je slična situacija kao i sa black metal projektom Chaoist, da je prosto vrlo teško naći neku jaku vezu između slušaoca i muzike. Naravno, za svakoga je drugačije šta želi čuti, to mogu biti samo rifovi, tekstovi ili produkcija, ili se desi da se nađe neko poput mene da je tu da traži nešto više od par rifova koji će mu se dopasti. Ima dosta agresivnih rifova, razlaganja na gitari, melanholičnih melodija i solaža, sirov vokal koji odjekuje iz mračnih dubina i dinamičan bubanj koji često prelazi iz sporog ritma u blast beat. Rifovi, razlaganja i melodije u par pesama ostavljaju utisak nekog uticaja Watain – Lawless Darkness albuma, pogotovo što me u par trenutaka podsećalo na momente iz pesme Malfeitor. 


Rekao bih da kompozicije ovih pesama poseduju vrlo interesantne momente ali malo toga za šta se mogu uhvatiti da kažem da mi je ostavilo neki jak utisak. Način na koji su pesme komponovane lično predstavlja slabu tačku albuma, ali izuzev toga bih rekao da najviše dominiraju produkcija, tematika i omot od Katabasis Design, koji je sa ovim “oil on canvas“ stilom lepo predstavio koncept izražen kroz tekstove pesama. Na kraju krajeva, album je daleko od lošeg, čuje se da je ambiciozan rad u pitanju i smatram da se niko ne bi trebao ustručavati da ga posluša, verujem da ima dosta toga što vam se može dopasti i što će drugima više leći nego meni. Moje lično mišljenje je da album nije uspeo da me pogodi do te mere da se želim ponovo vratiti da ga poslušam od početka do kraja, ali par pesama jeste ipak uspelo da mi zadovolji sluh i među njima bih izdvojio: The Abysmal Ingression, Seeds on Stones, Exertion of The Strife i Thanatanamnesis. Za sve ljude koji su pratili Ljusku otkako je nastao projekat pa sve do sada, verovatno su već čuli album Thanatanamnesis, ali za one koji tek trebaju da poslušaju ovaj album ili još nisu čuli Ljusku, ne sumnjam da ćete vi naći nešto što će se vama više dopasti. 


Autor teksta-Profane Penetrator
Facebook
Bandcamp

No comments:

Post a Comment