Search This Blog

Sunday, March 20, 2022

Top 10 black/thrash metal izdanja

 Za danas smo spremili našim dragim čitaocima top 10 omiljena black/thrash metal izdanja, koja bi preporučili bilo kome ko želi da se bolje upozna sa ovom vrstom podžanra. Black/thrash metal je idealna muzikica za opijanje, seks, drogu i rokenrol, jer spaja najbolje elemente oba žanra i veoma je šmekerski nastrojen što se tiče izgleda. Za nas, ovo je možda jedan od žanrova u kojem nema mesta za plastičan zvuk i moderan imidž, jer će uvek dominirati duh oldschool zla i crnila. Iz tog razloga, nas dvojica smo odlučili da izdvojimo naša lična top 10 izdanja black/thrash metal žanra. Veliko hvala i živeli!

Autor teksta i prve liste-Profane Penetrator

1.Eurynomos – From the Valleys of Hades (2020)

Počinjemo ovu listu sa jednim od skorašnjih izdanja ove sorte, koju mi je preporučio moj dobri kolega i nepriznati rođak Maciej, a to je album “From the Valleys of Hades” od nemačkog black/thrash benda Eurynomos. Iza ovog benda stoji Okkulto, bivši vokalista Desastera, koji je preneo svoj dobri sirovi i agresivni duh u ovu zver, pretvarajući ga u kult za ljubitelje oldschool black/thrash zvuka. Na ovom albumu ćete čuti dosta toga zbog čega ćete se zaljubiti u bend i njegove pesme, pogotovo u njegove delikatne numere Titan God, Heraklion Axes, Bat Flight, Druid Circle. Za ljubitelje Desastera, preporučujem ovaj bend i verujem da vas album neće razočarati. 


2.Power From Hell – The True Metal (2004)

Verujem da nije potrebno predstaviti ovaj brazilski bend i njihov najpoznatiji album prvenac, The True Metal. Power From Hell za mene predstavlja ljubavno dete prvog i drugog vala blek metala, uz dodatak sirovijeg thrash metala poput benda Onslaught, po čijem debi albumu je ovaj bend nazvan. Album The True Metal je oldschool zver koja se uzdigla iz dubine pakla da jede metal bendove plastičnog zvuka, pije krv devica i šiba sve koji se usude da mu zamere. Tolika sirova energija u zvuku koja izuva i gori, i sa pesmama The True Metal, Prostitute of Satan, Bestial Times, Fuck you the heaven ćete shvatiti zašto je ovaj album voljen od strane ljubitelje oldschool zvuka i underground metala. 


3.Condor – Unstoppable Power (2017)

Condor, norveški black/thrash metal iz Kolbotna, grad poznat svima kao mesto gde je Darkthrone nastao. Ovaj bend nažalost više nije aktivan, ali su za kraj ostavili ovaj premoćan album, Unstoppable Power. Za mene je ovaj album zver na steroidima, sa savršeno pulsirajućim zvukom koji je dodatno ukrašen omotom ROK-a iz benda Sadistik Exekution, čiji je skeletalni i đavolji stil crtanja veoma prepoznatljiv. Drago mi je što imam ovaj CD u mojoj ličnoj kolekciji, jer se isplati slušati ovaj album zbog pesama Embraced by the Evil, Riders of Violence, Unstoppable Power, Horrifier. Ne sumnjam da ćete ovaj album zavoleti kao ja na prvom slušanju, znajući vrlo dobro da će ove agresivne pesme ostaviti jak utisak da pomislite u sebi “SUNCE TI JEBEM ŽARKO!”. 

4.Vampire – With Primeval Force (2017)
Sad nam dolazi na red švedski black/thrash/death metal bend Vampire iz Gothenburga, jedan od prvih savremenih black/thrash metal bendova koji sam otkrio iste godine kada su objavili njihov drugi album With Primeval Force. Na albumu ćete čuti dosta klasičnog thrash metala i ranog death metala poput Possessed, uz dodatak Dissection-a na prvoj pesmi Knights of the Burning Crypt zbog melodičnih i akustičnih deonica, i vokalni uticaj Tom G. Warriora. Dobro se pripremite kada budete slušali ovaj album, jer znam da će vas obuzeti magija zvuka i agresivnost koju nosi bend Vampire. Kao malopre napomenuta pesma Knights of the Burning Crypt, ima još odličnih pesama poput He who speaks, Midnight Trial, Revenants, Ghoul Wind itd.

5.Zemial – Face of the Conqueror (2003)

Zemial, još jedan bend na koji me je navukao kolega Maciej, zahvaljujući naslovnoj pesmi sa ovog EP-a, Face of the Conqueror. Na slušanju ovog EP-a ćete primetiti dosta uticaja Endless Pain albuma, i znam da će vas obuzeti riffovi ovog kalibra, pogotovo na naslovnoj pesmi Face of Conqueror, Fullmoon Necrophilia i Daimon. Ukoliko vam se dopadne ovaj EP i bude vas interesovalo da čujete još od benda Zemial, toplo preporučujem da preslušate i druge albume, nećete biti razočarani za ono što vas bude čekalo na vašem sledećem slušanju. 

6.Desaster – Tyrants Of The Netherworld (2000)

Ok, da li je zaista čudo što se ovaj kultni album pronašao na listi? Verujem da nije, jer i sami znate zašto je nemački bend Desaster bitan koliko i njihov treći album Tyrants of the Netherworld. Sam pogled u ovaj plavi omot je dovoljan da instant probudi želju da poslušate album i shvatite zašto je ovo favorit mnogim ljubiteljima benda, kao i ljubiteljima black/thrash žanra generalno. Garantujem da će vas zli rifovi sa energijom mržnje, blasfemije i rata naterati da podivljate koliko je dobro. Remek delo u kojem dominira crnilo prvog i drugog vala blek metala, kao i sirovina nemačkih thrash metal bendova poput Sodom, Kreator, Destruction, Exumer itd. Teško je izdvojiti omiljenu pesmu jer su sve na njemu odlične, ali Nekropolis Karthago, Victim of my force, Profanation, Sworn to Avenge, Tyrants of the Netherworld su definitivno highlight ovog izdanja. 

7. Catastrophy – Anticross (2008)

Bilo bi redno da se na ovoj listi nađe nešto i od domaćeg black/thrash metala, pa sam odlučio da to za početak bude srpski bend Catastrophy iz Kikinde, isto preporučen od strane kolege Maciej. Bend nažalost nije aktivan od 2010. godine, ali njihov demo Anticross je idalje tu za buduće generacije koje će postepeno dolaziti da čuju šta je nekada bilo na ovim prostorima pre nego što smo postali leglo generičnih bendova od kojih mi se prevrće želudac. Iako smo ostali bez ovog benda, ovaj demo će biti njihov rad zbog koga vredi pamtiti Catastrophy, i nadam se da će biti još ljudi koji će čuvati duh domaće underground metal scene.

8.Vehementer – Replenishment Circle [The Black Spectrumfest] (2017)


Još jedan gromoglasni predstavnik domaćeg black/thrash metala, bend Vehementer iz Beograda. Njihov kultni EP iz 2017. godine, Replenishment Circle [The Black Spectrumfest], je zlo remek delo oldschool zvuka koji beskompromisno jebe živu silu. Ova sirovina se ubrzo mora nastaviti sa novim izdanjem da bi kult benda Vehementer zaživeo. Znajte da koju god pesmu sa ovog izdanja izaberete kao vašu omiljenu, nikako ne možete pogrešiti. Replenishment Circle [The Black Spectrumfest] je antihipstersko destruktivno izdanje ove scene kojom bi se Aura Noir i Nifelheim ponosili.

9.Deströyer 666 – Unchain The Wolves (1997)

Kad čujete zvono, znajte da je kucnuo čas propasti, u kome će surova majka priroda osloboditi njene najopasnije vukove, nemilosrdni predatori koji nikad ne oklevaju da zabiju svoje oštre zube duboko u njihov plen. Deströyer 666 iz Australije, i njihov večiti kult od debi albuma Unchain the Wolves, koji i dan danas zvuči opasno posle 25 godina otkako je objavljen. Možete masovno kritikovati ovaj bend zbog ličnih ispada i rasističkih komentara njihovog frontmena, vokaliste i  gitariste K.K. Warsluta, ali to idalje neće sprečiti mene ili bilo koga da ih obožava zbog njihove muzike. Unchain the Wolves će za mene biti večita ljubav ovog žanra, zbog pesama Genesis to Genocide, Satan’s Hammer, Six Curses from a Spiritual Wasteland i Damnation’s Pride. 

10.Nifelheim – Nifelheim (1995)
Posle toliko godina, idalje ne znam koliko puta sam preslušao ovaj album i idalje ne znam kako da opišem koliko ga obožavam iz očiglednih razloga. Samoimeni album prvenac legendarnog švedskog black/thrash metal benda Nifelheim, koji i dan danas predvode najveći Iron Maiden fanovi i blizanci, Tyrant i Hellbutcher, poznati u švedskoj kao "Bröderna Hårdrock" (hard rock braća). Ovaj album će za mene ostati njihov magnum opus, jer je njihov prvi album u kome su gostovali Dissection gitaristi Jon Nödtveidt i John Zwetsloot, koji su se posle vratili za drugi album Devil's Force (1998). Da nije bilo obrade pesme Sodomizer koju je uradio Bombarder na njihovom albumu Ima li života prije smrti (2010), ne bi uopšte saznao za bend Nifelheim, koji su vratili uslugu tako što su obradili pesmu Speed Metal na Grom Records kompilaciji Hail to Bombarder iz 2013. godine. Neću gubiti vreme da nabrojim pesme sa ovog albuma jer su sve odlične i nikad me neće smoriti koliko sam ih slušao. 
..................................................................................................................................

Autor druge liste NOCTURNAL GOATLORD.
Pozdrav ljudi,evo ovako biću kratak.
Black-thrash metal je muzika koju najviše volim da slušam dok pijem pivo sa odabranom ekipom ljudi,totalno šmekerski nastrojen žanr.Postoji gomila odličnih bendova i izdanja ali evo jedne moje skromne liste,otvorite flašu hladnog vopija i udri!

1.Ketzer - Satan's Boundaries Unchained (2009)

Nemačka škola black-thrash metala me je oduvek oduševljavala sa svojim bendovima,a Ketzer je jedan od bendova koji sa sobom vuče čist jebeni kvalitet zvuka i zlog riffinga!
Kada bi se rani Slayer nagutao ekstazija i namrkao speeda ovo bi ispalo kao rezultat,čisto jebanje keve sa svakim riffom na albumu!

2.Quintessenz-Back to the Kult of the Tyrants(2013)
Ma ne može to bez nemačke škole!Vizualni pristup,stil riffinga sve zvuči kao da je ispalo iz 80tih.
Totalni worship Venoma i Hellhammera tako da ono nema se tu šta dalje govoriti!

3.Old-Nocturnal Ritual(2005)

Nemačka opet da!Zli prljavi zvuk,totalna raw produkcija koja izaziva krvarenje iz ušiju!

4.Rust - Damned Hellish Voids(2012)
Švedjani kad urade metal to mora da valja! Sirovi zvuk,šmekerski riffinzi,Dark Thronski worship sa dosta Celtic Frost-Hellhammer delova,nema dalje!

5.Bunker 66-Out of the Bunker(2009)

Italijanski manijaci koje moram da pustim svaki put kada pijem pivo,to je!

6.Miserycore - Get Total Apart(2006)
Chileanci ga lome i to bećarski.Obavezno poslušati pesmu "Hellthrashers Speed Mayhem",zli black-thrash sa posoljenim pank delovima,savršena kombinacija!

7.Witching Hour-Rise of the Desecrated(2009)
Nemačka opet i opet! Odlična produkcija sa gomilom dobrih riffova i malo heavy metal melodijama,ma roba!

8.Terrorhammer - Vintage Black Mass(2012)
Srbija konačno,pored gomile modernih thrash metal bendova od kojih dobijam analno krvarenje,ovo je jedan od retkih domaćih bendova koji su ponos domaće scene!Zli vocali,oštri riffinzi,lud bubanj,sve je na mestu i na svu sreću izdanje ne sadrži plastičan prebudžen moderan zvuk!

9.Tyrant - Reclaim The Flame(2007)
Švedjanski amper masnoće! Totalni Celtic Frost i Hellhammmer worship sa jebeno šmekerskim vocalima,jako debeo i mastan zvuk!

10.Aura Noir - Black Thrash Attack(1996)

Šta reći za ovu mašineriju od benda i izdanja,definicija black-thrash metala.
Bend i album koji totalno predstavlja kako ovaj žanr muzike treba da zvuči,to je to!

No comments:

Post a Comment