Search This Blog

Monday, February 28, 2022

Ljuska – Vessel of the Void review

                                                      Album – Vessel of the Void

                                                            Država – Srbija 

                                                            Godina – 2017 

                                        Izdanje – Samoizdanje/Der neue Weg Productions (CD)


Ljuska je srpski blek metal projekat iz Zrenjanina koji je oformio Sifr Shraddha. Objavio je album prvenac „Vessel of the Void“ kao samoizdanje 15. Oktobra 2017. godine i na CD-u preko nemačke izdavačke kuće Der neue Weg Productions. Album sadrži ukupno 8 pesama, snimljene i miksovane u Vox Umbra studiju i masterovane u Svesmrt studiju.


 Sifr Shraddha je možda anonimna ličnost u svetu underground muzike, ali nekim ljudima je poznato njegovo ime zbog drugih projekata u kojima je učestvovao poput Order of the Black Skull, Utvar, Plamen Večnosti itd. Po njegovim rečima, Ljuska je potomak dvoglavog hidra-zmaja, emanacija ambisa tišine koja teži ka stvaranju vibracija stvorene iz njenog dubokog sna. 


Album ima mračnu filozofiju, na slušanje istog sam imao osećaj kao da se otvara crna rupa, portal u svet praznine, samo oličenje ništavila van vremena i prostora. Naslovi ovih pesama jasno pokazuju kakva je tematika albuma, a njihovi tekstovi još jasnije. Što bi rekao Sifr Shraddha: „Those who have eyes to see, shall see“. Smrt, odanost i askezam su istaknute ideje ovog rada, što se može čuti u pesmama pune mračnih riffova razlaganja, dinamike i atmosfere, i u vokalima koji su istovremeno urlanje i dah zmaja u njegovom dubokom snu. 


Ovo je veoma širok koncept pun neopisivih i nezamislivih ideja koje se ne mogu razumeti rečima, a još teže razumeti delom. Vessel of the Void je mračan, jeziv i fantastičan album, pun crnila i grozote u njegovim pesmama, sa bizarnim i morbidnim tekstovima koji će vas okružiti senkama u glavi dok čitate. Ako znate za čuvenu sliku boga Saturna kako proždire njegovog sina, otprilike tako doživljavam ovaj album. 


Ljusku bih stavio otprilike u rangu sa bendovima Leviathan i Xasthur, jer zaslužno pripada kategoriji takvog zvuka, ali bih napomenuo da ga ne bih upoređivao sa istima i rekao da zvuči identično, ipak je koncept originalan i Sifr teži ka stvaranju svojih ideja i oblikovanju svog zvuka po čemu će ovaj projekat biti upečatljiv slušaocima. 


Nema loše pesme na albumu, od samog početka će vas pojesti, progutati i završićete u stomaku crne zveri ništavila, pogotovo zbog pesama Orphans of the Lord, Amplification of the Blessings, Husks of Light, Vessel of the Void i The Hole and the Eye, koje neće imati milosti nad vama. Ukoliko se usudite da kopate duboko do temelja, da slušate zov dvoglave zveri iz Ljuske, znajte da ćete potonuti u dubok ambis u kom nema izlaza i da je ovo putovanje bez povratka. 


Autor teksta-Profane Penetrator

Facebook


No comments:

Post a Comment