Search This Blog

Monday, January 24, 2022

Zaimus - The Unholy Spells of Night Review

                                            EP - The Unholy Spells of Night

                                                          Država – Crna Gora

                                                      Godina – 2009/2014 (re-izdanje)

                                         Izdavač – Samoizdanje/Cold Raw Records (re-izdanje)


Zaimus je crnogorski blek metal bend iz Podgorice, oformljen 2003. godine, čiju postavu čine Khamul (vokal, bass i bubnjevi) i Asmodai (gitara). 


Objavili su svoj EP „The Unholy Spells of Night“ kao samoizdanje u Oktobru 2009. godine i posle kao re-izdanje 3. Marta 2014. godine pod engleskom izdavačkom kućom Cold Raw Records, ograničeno na 186 CD primeraka.

 Što se tiče samog EP-a, radi se o hladnom, trulom, olskul šumskom blek metalu koji zalazi u mračnije dubine pakla. Pored tematskih varijacija o ratu, tami, zlu i fantastici, u njihovim kompozicijama se čuje vrlo jasan uticaj drugog vala, cela stvar zvuči kao blek metal koji je nastao negde u Skandinaviji sredinom devedesetih. 

Khamul koji je bio zadužen za produkciju, precizno je uradio zvuk i potrefio je atmosferu koja je odlična na albumu, sa dodatkom klavijaturama u pesmama je lepo spojio crnilo sa misticizmom, stvarajući osećaj kao da slušam For All Tid ili In The Nightside Eclipse. Moram da dodam, da je najlepše i najprijatnije iznenađenje bilo dodatak orkovskog roga Mordora sa crnih dveri u drugoj pesmi Iron Fortress, koja se konkretno radi o gvozdenoj tvrđavi Isengard i čuvenoj bitci kod Helm’s Deep-a


Sumnjam da je ovo jedino remek delo od izdanja koje će Zaimus ostaviti slušaocima blek metala da se lepo počaste. Verujem da će pored ovoga biti još toga što će nam Khamul i Asmodai isporučiti u budućnosti, jer mi koji smo zavoleli ovaj EP smo željni još toga.

 Jedno odlično izdanje iz kog izbija lepota i jasno vrišti da je ovo u zvuku i srcu “oldschool 90’s black metal“. Preporučujem da odslušate ovaj EP, sve pesme na njemu su odlične, pogotovo pesme Iron Fortress i Nine Riders of Black Sorcery. 


Autor teksta-Profane Penetrator

Facebook
Bandcamp












No comments:

Post a Comment