Search This Blog

Wednesday, November 30, 2022

Šakal - Jav, Prav, Nav Recenzija

                                     Album-Jav,Prav,Nav

                                                                  Država-Srbija

                                                            Izdavač-Samoizdanje

                                                                  Godina-2022


Novi bend, sastavljen od veterana srpskog metala, a pod imenom Šakal, predstavio nam je svoj debitantski album pod nazivom "Jav, Prav, Nav"

 Ovaj album je, kao što se i na prvi pogled primećuje, duboko inspirisan slovenskim nasleđem, i celo izdanje kroz tekstove i melodije odiše prastarim duhom naših predaka. Prva pesma "Himna mrtvih bogova" nam u muzičkom smislu već nagoveštava žestoke rifove i prelepe melodije koje će prožimati ceo opus. Pesma govori o danu (i noći) koji je svakom ko štuje veru svojih predaka dobro poznat, dan kada se hrišćanska horda otposlata od Danskog vladara nemilosrdno obrušila na drevno svetilište Svetovida, poslednjem hramu posvećenom nekom od starih bogova. Te noći slovenski ratnici ušli su u legendu, do poslednjeg daha borivši se za svoj rod i veru.



"Himna mrtvih bogova" odala je počast ovom sudbonosnom događaju.

Album se nakon uvodne numere nastavlja pesmama Koledo, Ja i Crnobog i Dok gorim, koja su ujedno i prva 3 singla koje je bend predstavio pre izlaska kompletnog albuma.

Paganski duh nastavlja da dominira pesmama, pokazujući nam da Šakal sa velikim umećem manipuliše aranžmanima, rifovima i melodijama, tako da u nijednom trenutku slušanje ne dosadi. Numera "Ja i Crnobog" ima jezivu atmosferu onog old skul blek/treša, prožeta fantastičnom lirikom, a mene lično i na trenutke podseća na rani Slayer,  a možda čak i Bathory, što se tiče rifova naravno.

"Dok Gorim" ima možda i jedan od najjačih momenata pred kraj pesme kada cela kompozicija kulminira tekstom " Svaki plamen za Irij me sprema, straha nemam, o slobodi snevam", od koga mi je iskreno zastao dah. Takodje i druga polovina pesme "Koledo" ima izuzetan trenutak kada se Stari Svarog obraća "crnoj kletoj noći".

Ovakvi katarzični momenti su za mene ključna stvar, nešto što ja doživljavam na ličnom nivou, i što mi se urezuje u svest. Verujem da nisam jedini koji tako misli.

Pred kraj albuma tu je numera "Stvaranje svetova" koja ima definitvno najviše onih paganskih blek metal rifova, koji slušaoca prosto nose kroz pesmu kao Stribogovi vetrovi, i ne izlaze iz glave ni kad se album završi.

"Jav, Prav i Nav" završava se pesmom Dunav, koja odaje poštovanje reci za koju su mnogi slovenski narodi bili i ostali vezani kroz svoju istoriju. Lirski subjekat se u tekstu obraća "starcu" koji pretpostavljam i jeste sama drevna reka.

Ovaj album je u samom startu ostavio neizbrisiv trag medju slušaocima, mene lično apsolutno oduševio, i ne ostavlja mi ništa drugo nego da se nadam da će Šakal uporno nastaviti sa radom i obradovati naša srca mnogim albumima.

Slava Bogovima!




Autor teksta-Volkh

Facebook

https://www.facebook.com/Official.Sakal

Bandcamp

https://sakal-official.bandcamp.com/album/jav-prav-nav?fbclid=IwAR3RCjllr-NPWR7xEye89TBQNannVPZzAXAB1K9J-pPM-3K2vTcYuIpmnss

No comments:

Post a Comment