Search This Blog

Monday, January 17, 2022

Pustoš-Suton review

                                                      Album: Suton

                                                                  Država: Srbija 

                                                              Godina izdanja: 2021. 

                                             Izdavač:Samoizdanje



Пустош (Pustoš) je srpski epski melodični blek metal bend iz Inđije, oformljen 2019. godine. Postava benda čini Vožd (vokal, bass gitara) Zmaj (gitara, back vokal) i Morgoth (bubnjevi). 


Objavili su svoj album prvenac „Suton“ kao samoizdanje 30. Oktobra 2021. godine, koji sadrži ukupno 7 pesama, među kojima se nalaze 2 instrumentalne numere. Što se tiče ličnog utiska ovog albuma, na prvo slušanje ga je bilo teško sročiti, jer nisam imao visoka očekivanja i priznajem da sam uglavnom skeptičan po pitanju domaćih izdanja, pogotovo u svetu srpske metal scene. Mnogim mladim bendovima je teško da steknu ideju i zamisao pravca svoje muzike, a još teže je muzički sazreti kroz svoj rad, u svetu gde se uglavnom vodi jedan muzički šablon sa skupom produkcijom bez ulaganja dovoljno truda u stvaralaštvu, a sve se polako pretvorilo u mnoštvo identičnih i generičnih bendova.



 U blek metal muzici, ili u metal muzici generalno, svima je jasno da je teško zadovoljiti slušaoce zbog visokih očekivanja, retko ko danas ceni bend koji radi sa drugačijim pristupom zbog konstantne potrebe da ih slušaoci upoređuju sa drugim bendovima, makar drugačije značilo i dobro.



 U slučaju benda Pustoš, uprkos niskih očekivanja i visokog skepticizma, moram reći da sam bio pozitivno iznenađen što nije reč o takvom bendu koji se kreće u pravcu današnje scene, niti je u pitanju bend sa klasičnim pristupom u blek metal muzici, već jedna priča za sebe koja ima jasnu zamisao kako želi da ostavi svoj trag u svetu ovakve muzike. Čuje se u riffovima da pored klasičnog skandinavskog blek metala ima uticaja drugih metal podžanrova poput stoner metala i doom metala, viking metal ere benda Bathory (najviše iz Nordland perioda), kao i dungeon synth muzika za instrumentale. Pesme su raznovrsne, svaka je urađena na svoj način, uglavnom variraju između stonerskog, atmosferičnog i melodičnog stila zvuka, sa ritmičnim promenama i povremenim bass deonicama koje se lepo uklapaju.Tematika albuma je epska poezija o poimanju sudbine i smrti, gde je iz prvog lica predstavljeno proživljavanje događaja teških sukoba i životnih izazova. 



Što se tiče mog konačnog utiska, koliko god je teško opisati kako se osećam posle svakog slušanja, idalje smatram da izdanje kojim se bend predstavio je solidan početak za jedan blek metal trio. Ne zvuči ograničeno, repetativno i muzički nije suvo, jasno je da vole da eksperimentišu i da teže ka svom pravcu bez ikakvog pokušaja da se uklope u neki aktuelan muzički trend, što stilski to produkcijski. Produkcija albuma Suton nije tanka i veoma je dobro odrađena za prvenac, ima dobru ravnotežu da ne zvuči ni jeftino ni nabudženo i savršeno se uklapa u njihov stil riffova. Nemam mnogo da zamerim ovom albumu, riffovi su na mestu i nisu nabacani, jedino što bih voleo da su vokali malo oštriji i siroviji, ali sve u svemu nisu loše odrađeni, tekst je razumljiv i sve je jasno otpevano da se uklopi u zvuk benda.  Pesme koje su mi ostavile najjači utisak su Мȍра, Пустош, Јесен i Море. Predlažem da izdvojite vreme i poslušate album, možda nije čist blek metal kakav ljudi obično vole, ali svakako vredi dati šansu. 



Autor teksta-Profane Penetrator

Facebook

https://www.facebook.com/pustos.metal/

Bandcamp

https://pustos.bandcamp.com/releases

No comments:

Post a Comment