Search This Blog

Wednesday, January 19, 2022

Strahor – Wolfborn: In The Land Of The Fallen Review

                                     Album: Wolfborn: In The Land Of The Fallen

                                                               Država: Srbija

                                                               Godina: 2021.

                                                          Izdanje: Samoizdanje





Strahor (Страхор) je srpski jednočlani blek metal bend iz grada Lebane, oformljen 2017. godine, čiju postavu čini Volkh, zadužen za sve instrumente. 
Objavio je svoj treći album “Wolfborn: In The Land Of The Fallen“ sa ukupno 7 pesama, prvo kao samoizdanje 25. Septembra 2021. godine, i zatim je 2. Decembra izdat na kaseti pod poljskom izdavačkom kućom Zły Demiurg, ograničeno na 66 primeraka.

 Već neko vreme pratim Strahor otkako je objavio svoj prethodni album „Koledo“ 2019. godine, i bio sam veoma oduševljen zvukom i pravcem benda. U njegovim pesmama se čuje da je Volkh ljubitelj oldskul blek metala, kao i drugih metal podžanrova, ali pre svega ne podseća na nešto šta sam pre slušao, već teži ka svom zvuku i ka stvaranju originalnosti kroz autorski rad. Sad kad je kucnuo čas Ragnaroka, pred nama dolazi sumrak bogova, monstrouzna midgardska serpentina Jormungand se diže iz svojih dubina da se bori protiv Tora, bogom groma i nosiocem Mjolnira, i u času ovog događaja će se pročuti „Wolfborn: In The Land Of The Fallen“, koji će biti još jedan sledbenik svojih predaka da zabeleži ovaj važan događaj.


 Dolaskom ovog albuma, pokazan je malo drugačiji pristup u odnosu na njegove prethodnike. Kao po običaju, idalje se drži tradicionalne tematike mitologije i paganizma, ali ono po čemu se izdvaja od ostalih je što nije samo reč o melodičnijem blek metalu i pojedinim folk metal uticajima. Album je znatno modernijeg zvuka, sa blago sirovom produkcijom, a u riffovima se čuje uticaj bendova poput Children of Bodom, Rotting Christ, Behemoth, sa ubačenim simfoničnim elementima na naslovnoj pesmi „Wolfborn“ koji pomalo podsećaju na noviji Dimmu Borgir. 



Celi album odstupa od ostatka diskografije benda Strahor, ali bez obzira na promenu, idalje se lepo uklapa sa svojim prethodnicima. Album možda nije idealan ili savršen za one kojima se više dopadaju raniji radovi koji su bili više atmosferični, ali za mene lično, i ovaj epski zvuk mi je legao. Jedina mala zamerka koju imam za album je što je produkcija malo suva, ali ne utiče mnogo na slušanje i generalan utisak koji sam stekao. Ako bih morao da izdvojim omiljene pesme sa albuma, izdvojio bih Undying Lust, My Last Breath, Wolfborn i Forgotten Glory, ali bih definitivno od svih morao da izdvojim naslovnu pesmu “Wolfborn“, jer je meni ostavila najjači utisak zbog svoje upamtljive melodije, refrena i simfoničnog zvuka koji je izdominirao u pesmi. Ako niste poslušali ovaj album, a poznato vam je ime Strahor i muzika kojom se bavi, predlažem vam da mu date šansu i preslušate, nadam se da će vam se dopasti. Ukoliko vam se ipak ne svidi, jednostavno prihvatite da je ovo uobičajeno za svaki bend da se vremenom menja i da je bolje ići napred nego stagnirati u mestu. Vrlo je jasno da Volkh ima dobru zamisao za svako predstojeće izdanje njegovog benda, ne ponavlja istu formulu, već kroz svoj rad sazreva i trudi se da sledećim korakom napreduje dalje. 
Spread the Curse!
                              The storm began
                   Lightning strikes the blackened sky
                       In the flash of light I realise
                   I am lost in this autumn night

              The furious winds brought down
                        All cries from my past self
                           Left me without strenght
               Shallow and blacker than death 
  As September night’s carried me away 
                         Through endless hours
                 Into enchanted lands...

                 I felt every wave of coldness
                         That winds brought to me
               Felt every leaf, thath deadly fell
                       On this withered land

                        As September night’s
                            Carried me away


Autor teksta-Profane Penetrator
 
Facebook

Bandcamp

No comments:

Post a Comment