Search This Blog

Thursday, January 20, 2022

Morana - Prazna Trpeza Moje Pustoline Review

                                          EP - Prazna Trpeza Moje Pustoline

                                                                 Država – Crna Gora

                                                                     Godina – 2019

                                                                Izdavač – NAV Records 




Morana je crnogorski blek metal bend iz Podgorice, oformljen od strane Ivana Radnića i Nemanje Grbovića, 2017. godine. Objavljen je njihov drugi EP “Prazna Trpeza Moje Pustoline“ 29. Aprila 2019. godine, pod srpskom izdavačkom kućom NAV Records. 


Morana je jedan od mnogih projekata i bendova, iza kog stoji čuveni Nemanja Grbović, svima poznat kao „Grba“. Grba je muzički aktivan u svetu crnogorske metal i punk scene, radeći sa bendovima poput Thy Slaughter, Gnar, GRBA i srpski bend Monah. Takođe je radio gostojuće vokale za prvi demo „Goat Cunt“ srpskog black metal benda Soul Butcher iz Šida, i neki verovatno znaju da je bio gostojući vokal za „Finski blek metal tutorijal“ (Finnish black metal tutorial) video poznatog nemačkog blek metal jutjubera Farvann. Ukratko, Grba je veoma raznovrstan po pitanju sviranja i kombinovanja različitih žanrova. 


Morana je sa svoja prva dva izdanja (EP „Morana“ i debi album „Odmazda“), išao u pravcu melodičnog paganskog blek metal, gde se najviše fokusiralo na tematiku slovenske mitologije i paganizma. Na poslednjem izdanju “Prazna Trpeza Moje Pustoline“ je iz melodičnog paganskog blek metala prešao u blek metal sa elementima crust punka i d-beata, i tematika se menja iz slovenske mitologije i paganizma u mizantropiju i usamljenost. U ovim pesmama dominiraju agresivni i melodični blek metal riffovi, sa melanholičnim clean deonicama, urlajućim vokalima i bubnjevima koji variraju između čistog blek metala i crust punk/d-beata. 


Morana je od samog početka imao siroviju produkciju, ali moram priznati da je na ovom izdanju sirovina odradila svoj posao, istakla je pesme sa jakim i iskrenim emocijama u njihovim riffovima. Ovo je jedan od retkih slučajeva kada mi se bend više sviđa u novijem izdanju, ali to ne znači da je pre ovoga bilo loše, vrlo naprotiv. Čuje se da je EP bio urađen pod uticajem benda Darkthrone iz perioda „The Cult is Alive“ sve do „The Underground Resistance”, ali opet je originalno odrađen i ne vuče preterano na njegov uticaj. Toplo preporučujem da izdvojite vreme i poslušate ovaj EP, od početka do kraja je melem za uši za one koji vole blek metal i crust punk. Sve pesme su odlične, ali pogotovo izdvajam pesmu „Pustolina“, koja je meni lično highlight ovog izdanja. Jedva čekam da čujem šta nas sledeće čeka od ovog benda. 


Autor teksta-Profane Penetrator

Fotograf-Vuk Mihajlović

No comments:

Post a Comment