Search This Blog

Saturday, January 22, 2022

Dead Shell of Universe – Tamo gde pupoljak vene... tamo je moje seme Review

                                EP – Tamo gde pupoljak vene... tamo je moje seme

                                                                       Država – Srbija 

                                                                       Godina – 2008

                                                                 Izdavač – Eichenwald Industries 

Dead Shell of Universe je srpski blek metal bend iz Pančeva, oformljen 2006. godine, čiju postavu čini V (Vladimir Uzelac) zadužen za gitare, bass i vokal. Predstavili su se sa svojim debi EP-em “Tamo gde pupoljak vene... tamo je moje seme“, koji je objavljen 29. Septembra 2008. godine preko engleske izdavačke kuće Eichenwald Industries, ograničen na 500 CD primeraka. Na ovom izdanju su pored Vladimira “V“ Uzelca na gitari i bassu učestvovali L.G. (Luka Govednik) na bubnjevima i Ponor na vokalima. 

U pitanju je jedno neobično i jedinstveno blek metal izdanje koje je veoma atmosferično, nihilističko i melanholično, što tematski to po zvuku. Pored zlih blek metal riffova i vrištajućih vokala, ima dosta sporih i jezivih „doomy and gloomy“ momenata koji doprinose mnogo više u ovim pesmama. Na neki način bih opisao da pesme otvaraju dimenziju u neki poremećeni i mračan svet gde vlada haos i ludilo, svako postojanje je besmisao i svaki trenutak života je uzaludan, dok u pozadini čujete paklenu distorziju vriskova u agoniji i kakofoniji, pravo iz horor dela HP Lovecrafta. Ovo izdanje ima 3 dugačke pesme, prve dve koje traju 12-13 minuta i jedan ambijentalan instrumental od skoro 9 minuta kao outro za album. Moram naglasiti da bez obzira na dužinu ovih pesama, one nikad ne zvuče dosadno i monotono, u svakom momentu drže pažnju i imaju dobre aranžmane. 

Pre nego što je stilski pravac benda Mgła postao tradicija i trend za druge bendove da kopiraju njihov šablon atmosfere i nihilizma, ovo je bila sasvim druga zver pre više od 10 godina. Samo da raščistim, ne mrzim Mgłu uopšte, smatram da su dobar bend i imaju svoju ideju i svoj zvuk, ali ne volim što je više bendova u produkciji i stilu pokušalo da imitira njihovu atmosferu i nihilizam, time stvorivši mnoštvo monotonih klonova. Dead Shell of Universe je horor nihilizma interpretirao na veoma kreativan način, bez ikakve šatro-filozofije i sa iskrenošću kroz svoj rad. 

Verujem da će se mnogi složiti da je ovo jedinstven i fenomenalan rad koji zaslužuje više od pohvale. Ukoliko niste čuli „Tamo gde pupoljak vene... tamo je moje seme“, znajte da nikad nije kasno i da će ovo definitivno biti vredno vašeg slušanja. Nadam se da će se jednog dana u ovom zarđalom kazanu ludila i besmisla, Dead Shell of Universe dignuti iz pepela, i stvoriti još jedno remek delo ovog kalibra.  

Autor teksta-Profane Penetrator

No comments:

Post a Comment