Search This Blog

Tuesday, November 1, 2022

Chaoist – Annul (EP) Recenzija

                                               EP – Annul 

                                                                    Država – Srbija 

                                                       Izdavač – WormHoleDeath 

                                                                      Godina – 2022 



Chaoist je poznato lice ali novo ime na srpskoj blek metal sceni. Originalno Joys of Life, jednočlani depresivni blek metal projekat iz Temerina koji predvodi D. ili Dopamine&Serotonine, je promenio naziv u Chaoist početkom 2022. godine, kada je istovremeno najavio svoje prvo EP izdanje „Annul“ pod novim imenom. Annul EP je zvanično objavljen 28. Oktobra 2022. godine pod italijanskom izdavačkom kućom WormHoleDeath, koji će uskoro dobiti svoje fizičko CD izdanje. Na ovom EP-u se nalaze 4 pesme, sve snimljene u Nekkrovomitor studiu 2019. godine, za čiji je mix/master zadužen Szabolcs „Within Cells“ Kéringer. Sa novim izdanjem, pored novog naziva projekta, D. je promenio pravac zvuka, i prešao je iz tematike droge, nasilja, alkohola u gnosticizam, filozofiju haosa i kult smrti. Za neke slušaoce je možda ovo veliko iznenađenje ukoliko su se udubili u depresivnu i suicidalnu prirodu projekta Joys of Life, ali verujem da nije otišlo predaleko u novom smeru sa velikim odstupanjem. 



Annul EP počinje sa instrumentalnim introm Trance - Rapture – Invocation, koji me je prijatno iznenadio sa time što nije klasičan ambijentalni intro, već je dosta u stilu “medieval fantasy“ muzike. Posle ovog intra sledi pesma Maeditation I, koju bih opisao kao hibrid zvuka bendova Watain i Mgla, mešajući haotičnu prirodu sa mizantropijom i nihilizmom. Druga pesma Maeditation II ima više varijacija sa idejama, sa dodatkom d-beata koji je ovu pesmu istakao kao najagresivniju u odnosu na ostale dve. Poslednja pesma Maeditation III je najduža pesma na albumu sa mid-tempo ritmom i melanholičnim melodijama, i ova pesma okončava ovo izdanje. 
Posle par slušanja sam dao sebi vremena da sročim utiske i ukoliko bih morao da izdvojim highlighte ovog izdanja, među njima bih definitivno dao poene za odličan uvod u EP, sjajnu produkciju i prelep omot koji je uradio Omadan IX (Kolac, Qoph IX), pogotovo zato što me podseća na Watain Lawless Darkness album. Što se same muzike tiče, sudeći po svemu što sam čuo, ovo je tek početak za novo poglavlje. Pesme su dobro komponovane i zaista imaju dobro osmišljen koncept, ali za mene lično nisu dovoljno moćne da ostave neki jak utisak zbog čega bi se vraćao na ovaj EP. Shvatam da je ovo ipak novo začeće koje se nastavilo iz već uspostavljene priče sa starim projektom, ali mislim da ipak treba vremena da se cela ideja razvije u nešto upečatljivije. Chaoist pokazuje da je tek na putu da ostvari svoj pun potencijal, i Annul je daleko od čistog pokušaja stvaranja estetskog i nalakiranog izdanja. Što se mene lično tiče, moj utisak je da je ovo daleko od razočarenja, vidi se da je dosta trudo uloženo i ipak je uspeo u neku ruku da mi se svidi i pruži neki vid zadovoljstva. Savetovao bih ljubiteljima Joys of Life da se postave sa drugačijim stavom pre nego što sednu da preslušaju ovaj EP, ne znam koliko ćete dobiti ono što tražite, ali ipak verujem da će vam se dopasti. 



Autor teksta-Profane Penetrator

Bandcamp

Facebook

No comments:

Post a Comment